Λίγα λόγια για το χωριό

Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Καψάλα. Χρονολογείται από τον 11ο - 12ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε από ένα Νορμανδό τσιφλικά που τον έλεγαν Κεφαλινό από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Μπροστά στο χωριό και ανατολικά υψώνεται το βουνό εκκλησία της Παναγίας με την ονομασία "Κατάθεση Τιμίας Ζώνης".
Το Κεφαλινού έχει άφθονα και κρυστάλλινα νερά τα οποία πηγάζουν από τις βρύσες που βρίσκονται στα τρία ακραία σημεία του χωριού. Οι βρύσες αυτές στολίζονται με μεγάλα, δροσερά και σκιερά πλατάνια. Πρόκειται για την Πάνω Βρύση (πηγάζει από την πλαγιά του βουνού Καψάλα και ήταν κτισμένη με δύο πέτρινα καμάρια, εκ των οποίων σήμερα σώζεται το ένα), την Πέρα βρύση (που υπολογίζεται ότι είναι άνω των 700 ετών και αποτελείται από δύο πηγές) και την Κρύα Βρύση που πηγάζει κάτω από το ιερόν της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.
Το Κεφαλινού είναι η πατρίδα του ήρωα του 1821 Ηλία Κορμά, οπλαρχηγού των Κοντοβουνίων και εξέχουσας μορφής της περιοχής. Σκοτώθηκε με άλλους συμπατριώτες και συγχωριανούς του στην μάχη στο Μανιάκι.
"Τώρα που είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν τις νύχτες με ζαλίζουνε τ' αγόρια όταν σφυρίζουν..."